SAINT TROPEZ 

 
 
 
Saint-Tropez Gemeente in Frankrijk
 
 
 
Situering Regio Provence-Alpes-Côte d'Azur Departement Var (83)
Algemeen Oppervlakte 11,2 km² Inwoners (1 jan. 2011) 4.499 (401,7 inw/km²).
 
 

Saint-Tropez is een kleine havenplaats aan de Côte d'Azur in het departement Var. Het is sinds de jaren 50 een trefpunt van kunstenaars en de beau monde. Er wonen ongeveer 6000 mensen en wordt bezocht door 5 miljoen mensen per jaar. Bezienswaardig is de citadel (16e eeuw-17e eeuw) en de 18e-eeuwse kerk. Vanaf de pier Mole duPortalet heeft men uitzicht op de bergtoppen van het Esterel-gebergte. Tegenover het stadhuis ligt de route naar de barokkerk (1820) waar het borstbeeld van de H. Torpes is geplaatst. Men treft hier ook het standbeeld aan van de bekende admiraal van Frankrijk, de Bailli de Suffren die hier geboren is. Ook de schrijver Guy de Maupassant heeft hier gewoond. Stranden zijn te vinden bij Tahiti- of Moorea beach. Blouch is voor naturisten.

 

Geschiedenis
 • De plaats ontstond rond 1592 bij de bouw van de citadel van waaruit men een mooi uitzicht had.
 • De plaats werd vroeger Heraclee genoemd ten tijde van de Saracenen (1e eeuw n. Chr.). De bekendheid van de Golf van Saint-Tropez werd al lang geleden gevestigd: volgens de legende stamt de naam 'Saint-Tropez' af van saint Torpes, een martelaar die weigerde zijn geloof op te geven. Hij werd op last van Nero onthoofd en zijn lichaam werd in een boot gegooid. Deze boot dreef richting zee, in de baai die nu Golfe de Saint-Tropez wordt genoemd. Daar strandde de boot weer op het land.
 • Het vissersdorpje werd in de eeuwen daarna herhaaldelijk door piraten verwoest.
 • Tussen 1890 en 1925 was Saint-Tropez belangrijk voor de ontwikkeling van de schilderkunst (schildersdorp). In het Museé de l'Annonciade zijn de tentoongestelde schilderijen van Matisse, Maillol (ook sculpturen) en Kees van Dongen te zien.
 • In de jaren 1920 was Saint-Tropez een trekpleister voor internationale sterren uit de modewereld.
 • Gedurende de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn op 15 augustus 1944, was de stad het centrale punt voor Operatie Dragoon, de geallieerde invasie van Zuid-Frankrijk.
 • Direct na de oorlog werden de gebombardeerde panden in de haven in oude stijl herbouwd.
 • Na de oorlog werd de stad de verblijfplaats van de Franse existentialisten.
 • In de jaren 1950 werd het echter, mede dankzij Brigitte Bardot, weer een internationaal bekende badplaats. In de jaren 90 kon men in de jachthaven de jachten van o.a. Jack Nicholson naast die van de schrijver Harold Robbins aantreffen.
Zomer en winter

In de zomer liggen in de haven de miljoenenjachten van de rijken der aarde; in de winter liggen er de vissersbootjes van weleer, zijn de meeste restaurants en winkels dicht, en is Saint-Tropez vrijwel uitgestorven. Het ademt er dan de sfeer van vroeger.

Stranden

De populairste stranden van Saint-Tropez zijn gesitueerd langs de kust in de Baie de Pampelonne. Deze baai ligt ten zuiden van de stad en ten oosten van Ramatuelle. De stranden van Saint-Tropez bieden een breed scala aan voorzieningen als restaurants en cafés aan het water; op sommige stranden worden ook modeshows georganiseerd. Daarnaast is er een brede variëteit aan watersporten beschikbaar: jetski's en waterskiën.

Trivia
 • In Nederland en België kent men Saint-Tropez voornamelijk dankzij Brigitte Bardot en de gendarmefilms met Louis de Funès. Brigitte Bardot verblijft er in haar villa "La Madrague".
 • De bevolking van Saint-Tropez viert elk jaar op 16, 17 en 18 mei Heilige-Tropez.

Fréjus

Stad in Frankrijk 
 
Situering RegioProvence-Alpes-Côte d'AzurDepartementVar (83) Inwoners (1 jan. 2011)52.344 (512,2 inw./km²)
 

Fréjus is een oude Romeinse badplaats in het zuiden van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, departement Var. De plaats was gelegen in de provincie Gallia Narbonensis en de Romeinse naam was Forum Iulii.

In december 1959 kwam Fréjus in het wereldnieuws, toen de nabijgelegen Malpassetdam instortte en een 40 meter hoge vloedgolf veroorzaakte. Bij deze ramp vielen 423 doden.

Fréjus telt 53.039 inwoners (2013) op 102,27 km². De plaats ligt tussen Cannes en Saint-Tropez in. Samen met Saint-Raphaël staat Fréjus ook wel bekend als Fréjus-Saint-Raphaël.

 

Monumenten

Verkeer en vervoer

In de gemeente liggen de spoorwegstations Fréjus en Fréjus-Saint-Raphaël.